Tunteet tuovat makua elämään ja mielekkyyttä kokemuksiin. Ne tuntuvat aistimuksina kehossa ja kuuluvat ajatuksina mielessä. Aina tunteiden käsitteleminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja ihminen voi jopa ohittaa tunteensa lähes kokonaan. Tämä voi johtua lapsuuden turvattomasta kiintymyssuhteesta ja aiheuttaa ahdistusta ja epämääräistä pahaa oloa. Ihmisen elimistö voi olla jatkuvassa stressitilassa.
Uskalla tuntea -kirja tarjoaa ymmärrystä kasvuhistoriaan, kiintymyssuhdemalliin, tunteisiin ja hermostoon. Se auttaa vahvistamaan tunteiden ja kehon välistä yhteyttä, lievittämään hermoston stressiä ja vahvistamaan turvan tunnetta, jolloin tunteista voi tulla rikastuttava osa elämää. Mukana on pohdintatehtäviä ja harjoituksia.
”Hermostomme vaikuttaa tunteisiimme, ajatuksiimme, käyttäytymiseemme ja siihen, miten näemme maailman. Hermosto kantaa myös kaiken kokemamme ja traumamme. Kun oppii tutustumaan hermostoonsa ja vahvistamaan turvan tunnetta, tunteiden kohtaamiselle tulee tilaa."
Heli Mäkelä
Heli Mäkelä on vantaalainen sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness-ohjaaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja sekä hengitysterapeutti. Hän on kirjoittanut yhdessä Tiia Trogenin kanssa Tunteita päästä varpaisiin (2022).
Ote kirjasta:
Moni ajattelee eläneensä ihan onnellisen ja hyvän lapsuuden, ja osa onkin. Aika moni on kuitenkin kokenut turvattomuutta ja tunnetason yhteydettömyyttä mutta ei osaa nähdä, millaiset vaikutukset kasvattajien toimintatavoilla on ollut häneen. Saatetaan tuntea arvottomuutta, ahdistusta ja epämääräistä pahaa oloa. On vaikeuksia tunnesäätelyssä ja kroonista stressiä, joita ei osata yhdistää lapsuudenkokemuksiin.
Tunnetasolla yksinäinen lapsuus vaikuttaa tunnetaitoihin, hermostoon ja itsetuntemukseen sekä luo turvattomuutta. Tämä ei jätä näkyviä haavoja mutta aiheuttaa todellista haittaa. Vaille tunnetason tukea jääminen oli aiemmin niin normaali kasvatustapa ja osa kulttuuriamme, ettei sen kokenut välttämättä osaa nähdä, mihin kaikkeen se on hänen elämässään vaikuttanut.