Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.



Aivotietoutta lapsille: Tutustu superkoira Manteliin, kirjastonhoitaja Turso-norsuun ja professori Pöllöön


Ote kirjasta Näin tuet lapsen itsesäätelyä

Kun lapsi oppii lukemaan aivojen aakkosia, oman säätelyjärjestelmänsä toimintaperiaatteita, hän oivaltaa, että aivot ovat omassa käytössä oleva koneisto, johon voi itse vaikuttaa. Lapsi saa psykologisia työkaluja itsesäätelynsä tueksi. Lapselle aivojen toimintaa voidaan havainnollistaa heille tuttuja mielikuvia herättävien aivohahmojen avulla. Ne kuvaavat säätelyjärjestelmän toimintaperiaatteita.

MindUP-opetussuunnitelmassa itsesäätelyä ohjaavia aivoalueita on kutsuttu vahtikoiraksi (mantelitumake), virtahevoksi (hippokampus) ja pöllöksi (etuotsalohko).

Uudessa Näin tuet lapsen itsesäätelyä -kirjassa aivohahmot on nimetty seuraavasti:


Amygdala eli mantelitumake Superkoira Manteli


Valpastumisen käynnistää aivojen pohjalla olevan mantelitumake. Superkoira Manteli on uskollinen ja luotettava vahtikoira, joka huolehtii hyvinvoinnista vuorokauden ympäri. Se havaitsee superherkästi uhkia ja vaaroja ja reagoi niihin salamannopeasti ja valppaasti. Huomatessaan jotain huolestuttavaa superkoira Manteli alkaa haukkua ja painaa aivojen hälytysnappulasta, joka saa hälytyksen kulkemaan supernopeasti läpi aivojen.

Hippokampus eli aivoturso Kirjastonhoitaja Turso-norsu


Jokainen tapahtuma taltioituu kaikkine yksityiskohtineen aivojen pohjalla olevaan kirjastoon. Kirjastolla on oma hoitajansa, Turso-norsu, joka tallettaa kirjastoon kaikki tärkeät muistot. Kun superkoira Manteli haukkuu liian pelottavasti, Turso-norsu säikähtää eikä pysty luokittelemaan enää uusia asioita kirjastoon. Norsu voi huolehtia kirjaston järjestyksestä vain ollessaan riittävän tyyni.

Etuotsalohko Professori Pöllö


Professori Pöllö rauhoittaa superkoira Mantelin. Pöllö on aivojen etuotsalohkon valtias, joka osaa hakea kirjastosta tietoa toimivista tyyntymisen tavoista ja kirjoittaa yhä parempia tarinoita kirjastoon taltioitavaksi. Näiden tarinoiden avulla superkoira Manteli kesyyntyy ja oppii haukkumaan sopuisasti herättääkseen liian unisen mielen ja pitämään kovaa ääntä ainoastaan tarvittaessa.

HARJOITUS: DANIEL SIEGELIN AIVOJEN KÄSIMALLI


Pyydä lapsia taivuttamaan peukalonsa keskelle kämmentä ja puristamaan sitten muut sormet peukalon päälle nyrkkiin.

Kädestä on nyt muodostunut pään malli, jossa kasvot sijaitsevat peukalon päälle taitettujen sormien edessä ja takaraivo käden selkäpuolella.

Lapsia voi auttaa tämän hahmottamisessa, että piirretään keskisormen ja nimettömän kynsiin silmät.

Sormet avatessa näkyy peukalo, joka kuvaa aivojen tunnetietokonetta, superkoira Mantelin ja kirjastonhoitaja Turso-norsun asuinpaikkaa eli limbistä järjestelmää. Kun sormet koukistetaan peukalon päälle, aivokuori on taas paikoillaan. Täällä aivokuoren etuosassa, keskimmäisten sormien kohdalla sijaitsee aivojen ohjauskeskus, professori Pöllön koti eli etuotsalohko.

Huomatkaa, että nyrkin ollessa paikallaan rauhallisena ja suljettuna kaikki aivojen eri osat koskettavat toisiaan ja yhteydet osien välillä toimivat.

Pyydä lapsia sitten heiluttelemaan peukaloaan nyrkin sisällä. Superkoira Manteli on huomannut jotain valpastuttavaa ja alkaa haukkua. Lopulta heilutelkaa peukaloa niin voimakkaasti, että koko nyrkki aukeaa. Sormet lennähtävät pois peukalon päältä, mikä tarkoittaa, että yhteydet etuotsalohkon ja limbisen järjestelmän välillä katkeavat. Superkoira Manteli on painanut hälytysnappulaa, eivätkä professori Pöllö ja Turso-norsu pääse auttamaan ennen kuin hälytys on saatu sammutettua.

Lähde:
Taina Sainio — Riikka Pajulahti — Nina Sajaniemi
Näin tuet lapsen itsesäätelyä
Hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa
PS-kustannus, 2020
Jutun kuvat: Outi Penttinen ja Juha Paakkolanvaara


Lisää harjoituksia ja tietoa:



Kirjassa kuvataan käytännönläheisesti, miten ihmisen aivoista ja kehosta rakentunut neurobiologinen koneisto toimii ja miksi sen tunteminen on tärkeää. Aivojen toiminnasta, oman ja toisten kehon merkkien tunnistamisesta, rauhoittumisesta ja mielen malttamisesta kerrotaan ainutlaatuisen lapsilähtöisesti.

TILAA.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.