Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.



Näin vahvistat kasvun asennetta lapsen ajattelussa


Ote kirjasta Positiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa:

Asenteet ja ajattelumallit vaikuttavat menestymiseen jopa enemmän kuin kognitiiviset tekijät. Yhdysvaltalaisen Carol Dweckin mindset-teorian mukaan ihmisten ajattelua dominoivat joko kasvun asenteen tai muuttumattomuuden asenteen mukaiset ajattelumallit. Mitä useammin pystymme suuntaamaan ajatuksemme kasvun asenteen mukaiseen ajatteluun, sitä enemmän siitä on meille hyötyä.

Tässä seitsemän tapaa vahvistaa lapsien kasvun asennetta:

1. Toista lapselle yhä uudelleen, että aivoja voi treenata ja vahvistaa. Samalla tavalla kuin kuntosalilla treenataan lihaksia, voidaan oppimisen ja harjoittelun avulla treenata aivoja. Mitä enemmän lapsi tähän tosiasiaan uskoo, sitä todennäköisemmin hän jaksaa olla sinnikäs harjoitellessaan uutta taitoa.

2. Kiitä oikealla tavalla. Palkitse harjoittelusta, yrittämisestä ja oikeista strategioista, ei kyvykkyydestä tai lopputuloksesta.

”Huomaatko, miten upeasti luistelusi on alkanut sujumaan, kun olet harjoitellut niin kovasti!”

3. Muista maaginen vielä-sana. Kun lapsi tuskailee, ettei osaa jotain asiaa, mene kärppänä paikalle: ”Et ehkä osaa vielä, mutta pian osaat!”

4. Auta lasta näkemään virheet oppimiskokemuksina.

5. Anna lapsen yrittää, erehtyä ja saada oivalluksia. Asioiden haltuunotto — vaikka pitkänkin kaavan mukaan — synnyttää lapsessa ylpeyttä ja pätevyyden kokemuksia ja tekee hänestä sitkeän ja itsenäisen ajattelijan.

6. Aseta mikrotavoitteita. Pilko suuret tavoitteet pieniksi mikrotavoitteiksi, jotta lapsi saa onnistumisen kokemuksia. Tiheät onnistumisen kokemukset helpottavat kasvun asenteen omaksumista.

7. Hanki papukaijapehmolelu ja harjoitelkaa sen kanssa myönteistä sisäistä puhetta. Laita papukaija lapsen olkapäälle. Mitä hyvää papukaija voisi sanoa lapselle?

Lähde:
Eliisa Leskisenoja
Positiivinen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa
Toteuta käytännössä
PS-kustannus, 2019

TILAA POSITIIVINEN PEDAGOGIIKKA VARHAISKASVATUKSESSA -KIRJA.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.