Tunteet saavat voimansa tarpeista
Tunnetaitoja aikuiselle, ote Liisa Uusitalo-Arolan kirjasta Uuvuksissa-työkirja
Hyvin usein tunteen tai reaktion takana on toinen tunne. Esimerkiksi suuttumisen takana on usein hätääntymistä tai häpeää. Yksi tapa tutkia omia tunteitaan onkin pohtia, onko tunteen tai reaktion takana jotain muuta, sillä ensin yksinkertaiselta tuntunut tilanne voi kätkeä sisäänsä monta kerrosta.
Tunteet saavat voimansa tarpeista. Kun reagoit johonkin voimakkaasti, ensiksi tarvitset hiukan aikaa ja tilaa sulatella ensimmäistä reaktiotasi ja tunnettasi. Sen jälkeen on hyvä miettiä, miksi toisen kommentti tai tilanteen saama käänne oikeastaan kosketti. Toisin sanoen:
mitä perustavanlaatuista tarvettasi uhattiin tai loukattiin?Onko kokemasi tunne pintatunne vai syvätunne?
Ensimmäistä tunnereaktiota kohtaamaasi asiaan voi usein kutsua pintatunteeksi. Ensireaktion jälkeen se kuitenkin antaa usein tilaa syvemmälle tunnekokemukselle, joka voi poiketa pintatunteesta suurestikin. Syvien tunteiden alla vaikuttaa aina yhtä syviä tarpeita, jotka värittävät elämääsi monin tavoin.
Kun syviä, perustavanlaatuisia tarpeita loukataan tai ne jäävät toteutumatta, voi syntyä niin sanottuja tunnelukkoja. Tunnelukot ovat erityisen jäykkiä ajattelu-, kokemis- ja käyttäytymismalleja, joita ei aina edes osaa kyseenalaistaa, sillä ne ovat kasvaneet lähestulkoon osaksi persoonallisuutta.
Vasta kun elämä kriisiytyy toden teolla, kiinnostus omiin toimintatapoihin voi herätä siinä määrin, että tunnelukkojakin on pakko haastaa. Usein tunnelukoilla on juuret lapsuudessa, ja sittemmin niillä on ikävä tapa vahvistaa omaa olemassaoloaan. Tunnelukoista sanotaankin näin:
”Tunnelukko on yhtä kuin kaikki ne toimet, joilla aikuinen rakentaa uudelleen lapsuutensa oloja. — — Hän imeytyy tilanteisiin, jotka vahvistavat tunnelukkoja, kuten valo houkuttaa perhosia. Tunnelukot voivat aktivoitua millä tahansa elämänalueella, ja ne vaikuttavat salakavalasti.” Young, J. E. & Klosko, J. S. (2007). Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti
Tunnelukkojen syntyminen
Tunnelukot oireilevat muun muassa uhriutumisella ja uhrautumisella, läheisten ihmissuhteiden puuttumisella, ulkopuolisuudella ja yksinäisyydellä, vajavuuden tunteella ja erilaisilla riippuvuuksilla, kuten työriippuvuudella. Kovan suorittajan perimmäisenä kokemuksena voi olla turvattomuus ja tunne siitä, ettei kukaan välitä. Vaikka järki löytää suorittamiselle aivan muunlaisia perusteluita, totuus voi kuitenkin olla, että suorittamista ajaa tunne — paljas yksin jäämisen ja jopa tuhoutumisen pelko.
Tunnelukkojen synnyssä on monella tapaa kyse samantapaisista prosesseista kuin traumojen muodostumisessa. Kun ihminen traumatisoituu, hän ikään kuin jakautuu toimivaan ”normaaliin” minään ja tuntevaan minään, joka taas sisältää kaikki ylivoimaisen tilanteen hallitsemattomat kokemukset. Tämä vaikeuttaa tunnelukkojen lailla sekä ihmissuhteita että oman itsen ohjaamista, koska omia tunteita ja reaktioita on vaikea ennakoida.
Lapsen perustarpeet ja niiden toteutumatta jäämiseen liittyvät tunnelukot
• perusturvallisuuden tarve --> hylätyksi tai kaltoin kohdelluksi tulemisen tunnelukko
• yhteenkuuluvuuden tarve --> yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden tunnelukko
• itsemääräämisen tarve --> riippuvuuden tai suojattomuuden tunnelukko
• arvostuksen tarve --> vajavuuden tai epäonnistumisen tunnelukko
• itsensä toteuttamisen tarve --> alistumisen tai vaativuuden tunnelukko
• realististen rajojen tarve --> oikeutuksen tunnelukko eli kyvyttömyys sietää rajoja
Lähde:
Liisa Uusitalo-Arola
Uuvuksissa-työkirja
Käynnistä myönteinen muutos
TILAA KIRJA.
Otteessa on käytetty lähteenä myös
Greenberg, L. S. (2002). Emotion-focused therapy: coaching clients to work through their feelings. American Psychological Association.
Young, J. E. & Klosko, J. S. (2007). Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. Helsinki: Kansanvalistusseura.