Onko lapsilla liikaa valtaa perheissä? Milloin on järkevää asettaa rajoja ja milloin antaa vapautta?
Mitä nuorempi lapsi on, sitä turvattomammalta lapsesta tuntuu, kun päätösvalta luovutetaan hänelle.
Hyvässä kasvatuksessa lapsi hyötyy rajoista, säännöistä ja rutiineista. Vapaus ja rajat auttaa löytämään niiden oikean suhteen.
Kirjassa hyödynnetään taitavasti kasvatuksen suurten klassikoiden oivalluksia sekä autetaan lukijaa ymmärtämään lapsen ja nuoren ikäkausia ja kehitysvaiheita. Opit missä tilanteissa vanhemman pitää käyttää valtaa ja millaisissa asioissa lapsi saa päättää itse.
Lapsi tarvitsee vanhemmaltaan aikaa, läsnäoloa ja lempeätä johdonmukaisuutta. Tämä voi unohtua sekä kiireiseltä työorientoituneelta vanhemmalta että henkilökohtaisen elämän haasteiden kanssa painivalta vanhemmalta. Tavallinen arki, esimerkiksi ruoan laittaminen ja yhteinen ruokahetki, on yhdenlaista välittämistä ja kasvattamista. Vanhemmuus ei ole miellyttämisenhaluista kaveeraamista. Lapsuuden ainutlaatuisuutta voi kunnioittaa olemalla turvallinen aikuinen, joka asettaa lapselleen sopivissa määrin rajoja ja rakenteita. Arki on täynnä tilanteita, joissa tasapaino on löydettävä jostakin vapauden ja pakon väliltä. Neljävuotiaalle on ihan sopivaa päättää, laittaako hän ensin yöpuvun vain peseekö hampaat, mutta ei sitä tekeekö näitä asioita lainkaan.
Jarno Paalasmaa, blogiteksti
Kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori Jarno Paalasmaa on työskennellyt opettajana yli kaksikymmentä vuotta. Hän on kahden kouluikäisen lapsen isä ja yhden isäpuoli. Paalasmaa on asiantuntijana Yle Areenassa julkaistussa seitsemän osaisessa Kasvatusviisautta kiireisille -podcast-sarjassa. Paalasmaan aiempia teoksia ovat muun muassa Aktivoi oppilaasi (PS-kustannus, 2014), Maailman parhaat kasvatusajatukset (Into Kustannus, 2016), Steinerkoulun ABC (Into Kustannus, 2019) sekä Kasvatusviisautta kiireisille (Into Kustannus, 2021).