Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Mitä aivoissa tapahtuu, kun taapero puree tai kuusivuotias paiskoo ovia?

Kirjoittanut: Nina Sajaniemi - Eira Suhonen - Mari Nislin - Jukka E. Mäkelä - 16.1.2023

Aivot kehittyvät alhaalta ylöspäin, ja ne ovat rakenteilla koko lapsuuden ajan.

Perusperiaatteena on, että aivojen yläkerrokset eli etuotsalohkon alueet oppivat pikkuhiljaa säätelemään alakerrosten reaktiivisuutta. Reaktiivisuus on kehoaivojen välitöntä toimintaa, joka latautuu emotionaalisesti aivorungon kattona olevien tunneaivojen aktivoituessa.

Yhdessä ne vastaavat vaistonvaraisesta käyttäytymisestä ja tunnevaihteluiden voimakkuudesta läpi koko elämän. Aivojen alakerrosten aktivoituminen saa taaperon puremaan silloin kun hänen tahtoaan rajoitetaan ja kuusivuotiaan paiskomaan ovia hermostuksen hetkellä. Tunneaivot kaappaavat vallan myös aikuisella silloin kun hän menettää malttinsa ja raivoaa.

Aivojen alakerrosten reaktioita opitaan pikkuhiljaa säätelemään mieltä malttamalla ja ajattelemalla. Ajattelussa tarvittavat isoaivokuoren ja erityisesti sen etuotsalohkojen alueet kypsyvät hitaasti. Kypsyminen kestää nykytiedon mukaan ainakin 20—25 vuotta. Siksi lasten ja nuorten on vaikea tai mahdotonta toimia järkevästi tilanteissa, jotka ovat emotionaalisesti ladattuja, mieltä pahoittavia tai ristiriitaisia.

Voimakkaat tunneärsykkeet synnyttävät aivomyrskyn, joka sekoittaa rakenteilla olevien etuotsalohkojen toimintaa. Tunnereaktioiden jarruttaminen, harkitseminen ja seurausten arvioiminen ilman ajatteluaivojen ohjausta on mahdotonta. Aikuiset tietävät, kuinka työlästä on joskus malttaa mielensä. Vielä vaikeampaa maltin säilyttäminen on lapsille ja nuorille, joilla rakenteilla olevissa aivoissa yhteydet eri kerrosten välillä ovat vasta muovautumassa.

Ajatteluaivot ohjaavat tunneaivoja tyynnyttämällä sen viestejä. Tyynnyttäminen mahdollistaa informaatiovirran säätelemisen, havaintojen jäsentämisen ja tulkinnan. Sääteleminen vaikeutuu, kun aivojen alakerrosten ja autonomisen hermoston toimintaa ohjaava havainto on erityisen voimakas.

Jähmettymisenä, taistelemisena tai pakenemisena näkyviä reaktioita ohjaavat havainnot vaarasta. Turvaa ja vaaran väistymistä viestivät havainnot aktivoivat puolestaan aiemmin kuvatun sosiaalisen liittymisen hermoston, jonka vallitessa voi tuntea ja ajatella samanaikaisesti. Vaaran arviointi on hyvin automaattista, nopeampaa kuin tietoisuus voi ikinä olla ja lähtökohtaisesti universaalin biologian ohjailemaa. Siinä huomio kiinnittyy tilanteisiin, joihin sisältyy uhka olemassaololle. Automaattinen vaaran arviointi perustuu karkeaan yleistykseen. Useimmiten uhka ei kuitenkaan ole todellinen. Sen mukaan toimiminen veisi turhaa energiaa, ja siksi on tärkeää oppia jo varhain säätelemään jähmettymis-, taistelu- tai pakoreaktioita.


LÄHDE: Nina Sajaniemi — Eira Suhonen — Mari Nislin — Jukka E. Mäkelä
Stressin säätely


Artikkelin avainsanat:

aivojen kehitys, tunnekaappaus, tunneaivot

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.