Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Yhdessä pelaaminen on välittämistä

1.10.2021

Yhteinen pelihetki lapsen kanssa tekee hyvää niin lapselle kuin aikuiselle. Se irrottaa arjesta ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhdessä pelatessa oppii tärkeitä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti - niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Lue lastenpsykiatri Janna Mannisen vinkit yhteisiin pelihetkiin alta.

1. Yhdessä pelaaminen on välittämistä


Pelaaminen on mainio tapa irrottautua arjesta, olla yhteisen tekemisen äärellä ja antaa aidosti aikaa toisille. Yhdessä tekeminen kertoo, että haluan olla kanssasi, olet minulle tärkeä. Yhteinen ilo ja yhdessä tekeminen ovat liimaa lapsen ja aikuisen vuorovaikutussuhteelle. Lapsen kanssa pelaaminen on yksi hyvä tapa osoittaa välittämistä.

2. Pelaaminen kääntää huomion ruudusta yhdessäoloon


Lasten ruutuajasta huolehditaan, mutta yhtälailla myös aikuiset uppoavat ruudun lumoon. Yhdessä pelaaminen on hyvä tapa irrottautua erilaisista mobiililaitteista ja rauhoittua vaikkapa viikonlopun tai loman viettoon. Kun ollaan pelin äärellä, on aikaa itselle, toisille ja yhdessä olemiselle.

3. Pelaa tutkimalla ja oivaltamalla


Pienelle lapselle peli ja sen pelaaminen on jo itsessään elämys. Voittaminen tai häviäminen eivät ole tärkeintä, vaan taaperolle voi aluksi riittää, että vain tutustutaan peliin tutkimalla nappuloita, pelilaudan kuvia ja hahmoja. Pienille tehdyissä peleissä lähtökohtaisesti tärkeintä onkin yleensä oivallukset, asioiden havainnointi ja onnistumisista iloitseminen.

4. Sovella säännöt lapsen ehdoilla


Lapsella on vilkas mielikuvitus ja pelit saattavat innostaa häntä keksimään omia luovia tapoja pelata tai leikkiä. Ei siis haittaa, vaikka pieni lapsi ei osaisi tai noudattaisi sääntöjä. Niitä voi soveltaa lapsen ehdoilla. Tästä muistipelistä tulikin nyt “etsi kaikki valkoiset eläimet” -peli!

5. Valitse kehitysvaihetta tukeva peli


Oppi&ilolla on pelejä kaikenikäisille lapsille, pienistä taaperoista alkaen. Pelien suunnittelussa tärkeänä lähtökohtana on lapsen kehitysvaihe. Kuhunkin kehitysvaiheeseen sisällöltään ja vaikeustasoltaan sopiva peli innostaa ja ilahduttaa lasta eniten. On tärkeä muistaa, että kukin lapsi kehittyy omalla vauhdillaan. Jos lapsen kehityksessä on viivästymiä, voi pelata myös lapsen ikää nuoremmille tarkoitettuja pelejä, jotka kehittävät juuri hänelle tärkeitä taitoja.

6. Anna lapsen loistaa


Vaikka voittaminen ei ole tärkeintä, lasten mielestä on hienoa, kun he saavat loistaa suhteessa aikuisiin. Esimerkiksi muistipeleissä lapset pesevät usein aikuiset mennen tullen.

7. Pelaamalla oppii uutta ihan huomaamatta


Yhdessä pelaaminen kehittää luontaisella tavalla lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Pelatessa lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti — niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Yhdessä pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden lasten ja aikuisten väliseen vuorovaikutukseen, mikä on a ja o lapsen sosiaalisten taitojen oppimisessa. Isommassa porukassa pelatessa lapset oppivat myös toinen toisiltaan.

Pelaaminen kartuttaa myös muita taitoja. Pelejä pelaamalla lapset oppivat kärsivällisyyttä, oman vuoron odottamista, pettymysten sietämistä sekä voittamista muut huomioiden. Pelit opettavat myös kognitiivisia taitoja, kuten havaitsemista, tarkkaavaisuutta, muistamista ja päättelykykyä. Oppi&ilo-pelien ytimessä on erilaisten taitojen oppiminen oivaltamalla, pelin tiimellyksessä — kuin huomaamatta. Näitä taitoja ovat mm. kirjainten opettelu, lukemaan oppiminen, matemaattiset taidot tai vaikkapa motoriset taidot.

8. Pelihetkistä perheen yhteinen perinne: peliperjantai


Pelaamisesta voi tehdä perheen yhteisen perinteen, vaikka jokaperjantainen pelihetki, jonne kokoonnutaan olemaan yhdessä. Yhdessä pelaamisesta tulee vielä kivempaa, jos lapsilla on yhdenvertainen mahdollisuus pärjätä ja olla valitsemassa pelattavia pelejä aikuisten kanssa. Peli-iltoja tai perheturnauksia voi järjestää myös vaikka yhdessä tuttavaperheen kanssa.

Artikkelia varten haastateltiin lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Mannista, joka käyttää erilaisia pelejä apuna myös työssään lasten parissa.

Teksti on julkaistu alunperin Oppi&ilon Vinkkejä arkeen -sivuilla.


Oppi&ilo kesätarjous
Jutun kuvat: Oppi&ilon verkkosivut.

Artikkelin avainsanat:

oppi&ilo, pelaaminen, vuorovaikutus, perhe

Arkisto:

2025

2024

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.