Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Kahden viikon tunnetaitohaaste

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen & Heidi Livingston - 20.5.2021

Tunnetaitojen harjoitteleminen on tärkeää ihan kaikille, sillä hyvät tunnetaidot ovat vahvasti yhteydessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ne esimerkiksi auttavat kestämään vastoinkäymisiä, joita elämässä väistämättä tulee vastaan.

Tunnetaitoja voi ja kannattaa opettaa jo ihan pienelle vauvalle. Lapsi oppii tunnetaitoja aikuisen avulla ja aikuisen toimintaa tarkkailemalla. Pikkuhiljaa kasvaessaan lapsi oppii itsenäisesti tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan sekä säätelemään niiden voimakkuutta.

Alla olevan kahden viikon tunnetaitohaasteen aikana


● Opit, mistä hyvät tunnetaidot koostuvat.
● Opit tunnistamaan tarpeita tunteiden takana ja vahvistavat myönteistä ja ymmärtäväistä suhtautumista kaikenlaisiin tunteisiin.
● Löydät keinoja vahvistaa omia tunnetaitojasi: tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja säätelemistä ja keinoja opettaa näitä tunnetaitoja lapselle.
● Oivallat, miten tunnetaitojen harjoittelemisen saa helposti osaksi jokaista päivää.

Jokaiselle päivälle oma haasteensa!

Haaste 1: Tunteiden salliminen


Tunteen salliminen on ensimmäinen askel lapsen tunnetaitojen vahvistamisessa. Lapsen voimakkaat tunteet tarttuvat ja aiheuttavat herkästi aikuisessakin epämukavan olon. Siksi on ymmärrettävää, että toivomme tilanteiden olevan ohi niin pian kuin mahdollista. Kuitenkin lapsi voi oppia toimimaan kaikenlaisten tunteiden kanssa vain saadessaan aikuiselta apua tunteen kokemiseen, ilmaisemiseen ja säätelemiseen.

Keskity tänään siihen, että sallit kaikenlaiset tunteet itsellesi ja lapselle. Jos lapsella on jokin voimakas tunne, käy tilanne läpi oheisen listan mukaan sen sijaan, että sanoisit “ei haittaa” tai yrittäisit muuten saada tilanteen loppumaan mahdollisimman nopeasti. Muista, että jokainen tunne on tärkeä ja jokainen tunne menee ajallaan ohi!

● Tunnista ja nimeä lapsen tunne: ”Taisit pelästyä, kun kaaduit yhtäkkiä kumoon. Sattuiko sinua?”
● Tarjoa lohtua ja myötätuntoa: "Voi harmi, tuntuu varmaan kurjalta.”
● Auta siirtymään myönteiseen: ”Tuo kiipeilyleikki näytti kyllä hauskalta. Haluatko kokeilla uudestaan?”

Haaste 2: Omat tarpeet


Myönteisillä ja kielteisillä tunteilla on omat erityiset tehtävänsä. Kielteiset tunteet, kuten viha ja pelko ovat hälytysmerkkejä: jotakin on vialla, korjaa tilanne! Myönteiset tunteet, kuten ilo ja tyytyväisyys ovat palkintoja: tämä on hyvä, jatka tätä! Tämän vuoksi jokainen tunne on niin tärkeä.

Tiesitkö, että jokainen tunne kertoo jostakin tarpeesta? Ravinnon ja unen lisäksi tärkeitä tarpeita ovat esimerkiksi tarve tulla kuulluksi, kokea olevansa rakastettu, hyväksytty ja yhteydessä muihin, tarve itsenäisyyteen ja itsensä toteuttamiseen ja tarve turvallisuuteen. Tarkkaile tänään omia tunteitasi ja koeta tunnistaa, mistä tarpeista tunteesi kertovat.

Haaste 3: Lapsen tarpeet


Tarkkaile tänään lapsen tunteita. Mistä tarpeesta tunteet kertovat? Miten tarpeeseen voisi vastata? Mistä huomaat, että lapsella aktivoituu tarve turvallisuuteen, tarve yhteyteen tai tarve itsenäisyyteen? Mitä tunteita tarpeisiin liittyy?

Haaste 4: Päivän tunteet emojeina


On tärkeää ymmärtää tunteiden merkitys ja sallia itselleen ja muille kaikenlaiset tunteet (mutta ei loukkaavaa tai satuttavaa käytöstä!). Seuraava askel tunnekäsittelyssä on tunteen tunnistaminen.

Minkälainen päivä sinulla on ollut tänään? Kerro päivän kuulumiset perheenjäsenille tai kavereille emojein! Halutessasi voit pyytää lasta tai muita perheenjäseniä tekemään saman!

Haaste 5: Mikä sinua on hämmästyttänyt tänään?


Jokaisella tunteella on oma tehtävänsä, joka kertoo meille tärkeitä asioita itsestämme ja ympäristöstämme. Hämmästymisen tunne antaa lisäaikaa reagoida uuteen asiaan: Onko se vaarallinen? Tuottaako se iloa? Jotkut nauttivat yllätyksistä ja uusista kokeiluista kun taas toiset haluavat asioiden sujuvat ennalta suunnitellulla tavalla.

Mikä sinua on hämmästyttänyt tänään? Jutelkaa kahvi- tai illallispöydässä tänään teitä hämmästyttäneistä asioista!

Haaste 6: Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen lapsen kanssa


Jotta lapsi oppii tunnistamaan, nimeämään ja säätelemään omia tunteitaan, on lapsen kanssa jutellessa tärkeää käyttää monipuolisesti tunnesanoja. Lue tänään lapsen kanssa kirjaa ja yritä tunnistaa ja nimetä tarinasta mahdollisimman monta tunnetta!

Haaste 7: Tunnejahti


Tunnejahti! Tunnista ja nimeä lapsen kanssa Fannin tunteet. Yrittäkää sitten bongata kaikki kuvan tunteet tarkkailemalla itseänne ja muita ihmisiä, mainoksia ja lehtijuttuja sekä hahmoja leikeissä, televisio-ohjelmissa, videoissa ja kirjojen tarinoissa. Onnistutteko löytämään yhden päivän aikana kaikki tunteet?

Avaa kuva isompana tästä.

Haaste 8: Kuulumisten kysely


Jokainen varmasti tietää sen tunteen, kun kysyy miten lapsen päivä sujui jaa saa vastaukseksi “ihan ok” tai jotakin muuta yhtä tyhjentävää. Koeta sen sijaan kysellä päivän kuulumisia tunteiden avulla: Mitä tunteita sinulla on ollut tänään? Mikä teki sinut tänään iloiseksi? Tapahtuiko tänään jotakin, mikä teki sinut surulliseksi tai vihaiseksi? Mikä tai kuka sinua auttoi?

Haaste 9: Huumori


Huumori on tärkeä tunnesäätelykeino. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kokea iloa jokainen päivä. Joskus, kun elämässä on paljon surua ja huolia, voi tuntea jopa syyllisyyttä siitä, että kokisi iloa tai nauraisi. Kuitenkin hengähdystaukoja raskaisiin tunteisiin tarvitaan!

On hyvin yksilöllistä minkälaiset asiat naurattavat, jotkut nauravat itselleen ja toilailuilleen, toiset nauravat komediasarjoille ja kolmannet sarjakuville. Lapset ovat usein taitavia tuomaan huumoria jokaiseen päivään. Ota mallia lapsista ja anna ilon pulpahdella arjessasi! Kerro tai näytä tänään joku hauska juttu perheellesi tai ystävillesi!

Haaste 10: Voimalaulu


Musiikki on parhaimmillaan tehokas keino säädellä ja käsitellä omia tunteitaan. Mikä biisi tuo sinulle hyvää fiilistä, rentouttaa ja rauhoittaa, auttaa jaksamaan, tuo rohkeutta tai boostaa energiavarastojasi? Kuuntele voimalaulusi tänään! Mikä tunteen se herätti?

Haaste 11: Muiden tuki


Aikuinen toimii lapselle aputunnesäätelijänä: lohduttaa, on myötätuntoinen, tuo toivoa ja auttaa säätelemään tunteita. Tämä ei ole mikään helppo tehtävä, ja jotta aikuinen jaksaa ottaa vastaan lapsen voimakkaita tunteita, on tärkeää pitää huolta myös omasta jaksamisestaan!

Ystävän tai läheisen kanssa jutteleminen, lenkkeileminen, tai muu puuhailu on tehokas tapa purkaa kielteisten tunteiden aiheuttamaa kuormitusta. Kerro tänään sinulle tärkeälle ihmiselle, kuinka paljon hän merkitsee!

Haaste 12: Rentoutuminen


Stressi ja kuormittavat elämäntilanteet vaikuttavat suoraan tunteisiin. Tunteet heräävät herkemmin, ne tuntuvat voimakkaammilta ja niitä on vaikeampi säädellä. Jokainen varmaan tunnistaa sen, että stressaantuneena on vaikeampi päästää irti kielteisistä ajatuksista ja löytää ratkaisuja ongelmiin.

Yksi tärkeä tunnetaito on osata rentoutua ja rauhoittua arjessa. Rentoutuminen on tärkeää vastapainoa elämän menoille ihan joka päivä, mutta on myös tärkeää tunnistaa ne ylikuormituksesta kertovat merkit, jolloin rentoutumiseen kannattaa panostaa erityisen paljon.

Rentoutuminenkin on yksilöllistä, jokaisella on omat jutut, jotka tuovat mielihyvää ja jotka rentouttavat. Mieti, miten teidän perheessä rentoudutaan. Miten sinä rentoudut, entä lapset? Toimiiko kaikille perheenjäsenille samat keinot? Tee tänään jotakin rentouttavaa!

Haaste 13: Viimeinen päivä


Tunteita ei kannata sivuuttaa. Tunteet toimivat kompassina, mutta ne eivät aina suoraan näytä sellaista suuntaa, jota kohti kannattaa lähteä kulkemaan. Joskus neula voi vapista aika lailla ennen kuin se loksahtaa paikalleen. Toimivat tunnetaidot mahdollistavat sen, että pystymme virittämään kompassin neulan näyttämään hyvinvointimme kannalta kestävään suuntaan, jota pitkin voimme tyytyväisinä tarpoa.

Mieti tänään mikä tarve voisi olla lapsesi käytöksen tai omien tunteidesi takana. Ideoi keinoja täyttää tämä tarve.

*****

Fanni-kirjoista tutut psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat kehittäneet tämän kahden viikon haasteen, jonka tavoitteena on lisätä tietoa tunnetaidoista ja jakaa helppoja vinkkejä tunnetaitojen oppimiseen ja opettamiseen. Haasteen voi aloittaa milloin vain!

Toivottavasti haasteen myötä huomaat, että tunteiden huomioiminen arjessa ei välttämättä vaadi paljoakaan, mutta se tuo sitäkin enemmän!

TILAA FANNI-KIRJOJA

Artikkelin avainsanat:

fanni, tunnetaitotalkoot, tunnetaidot, käytännön vinkki

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.