Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Lapsen eroahdistus ja sen aiheuttama ahdistus

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen & Heidi Livingston - 6.3.2024

Eroahdistus tarkoittaa voimakasta ahdistuksen tunnetta, joka lapsessa herää, kun hän eroaa vanhemmastaan. Alle 3-vuotiailla eroahdistus on tavallista. Sitä vanhemmilla lapsilla voimakkaaseen eroahdistukseen liittyy usein jokin muutos lapsen elämäntilanteessa, kuten varhaiskasvatuksen aloittaminen, pikkusisaruksen syntyminen tai vanhempien ero.

Vanhemmasta tai muusta lapselle tärkeästä aikuisesta eroaminen saattaa olla vaikeaa monesta syystä. Sen lisäksi, että lapsi haluaa tietysti viettää aikaa hänelle ehkä läheisimmän ja rakkaimman ihmisen kanssa, vanhemmasta eroaminen haastaa lapsen kokemusta turvasta.

Aivomme ovat virittyneet skannaamaan mahdollisia uhkia ympäristöstä ja reagoimaan niihin nopeasti. Lapsen näkökulmasta maailmassa tapahtuu vielä paljon uutta, vaikeasti ymmärrettävää ja odottamatonta, minkä lapsi saattaa tulkita uhkaavana. Joillakin lapsilla turvatarve herää erityisen usein esimerkiksi aiempien kokemusten tai herkän temperamentin vuoksi.

Omat vanhemmat tai muut läheiset aikuiset ovat lapselle tärkeitä turvan tuottajia, minkä vuoksi heistä eroaminen saattaa tuntua uhkaavalta.

Lapsi myös käyttää hänelle tärkeitä aikuisia apunaan tunteiden käsittelyssä ja muidenkin tarpeiden kuin turvatarpeen kohtaamisessa. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tiiviimpää apua hän aputunnekäsittelijältä kaipaa. Vauvalle apu on konkreettista kanssasäätelyä, kuten sylissä pitämistä ja hyssyttelyä, leikki-ikäiselle tunteiden sanoittamista sekä tunnekokemusten ymmärtämisen tukemista ja koululaiselle empatian osoittamista ja huolten kuuntelemista. On ymmärrettävää, että rakkaasta ihmisestä, tärkeästä turvan tuottajasta ja aputunnekäsittelijästä eroon joutuminen herättää monenlaisia tunteita surusta vihaan ja ahdistukseen.

Lapselle eron hetki ja erossa oleminen saattaa olla vaikeaa myös sen vuoksi, että lapsen käsitys ajasta ei ole vielä kovin kehittynyt. Mitä tarkoittaa kahden tunnin päästä, huomenna tai viikonloppuna? Lapselle merkittäviä eron hetkiä eivät ole vain vanhemman työmatkat tai viikonloppureissut vaan myös eroaminen työpäivän tai jopa yön ajaksi, vaikka nukuttaisiinkin saman katon alla.

Lapsen elämässä tulee eteen monia tilanteita, joissa hän kokee suuria tunteita. Kaikki tilanteet eivät elämässä voi olla optimaalisia eikä niiden tarvitsekaan olla. Vaikka eron hetkeen ja erossa olemiseen liittyisi monia vaikeita tunteita, se ei tarkoita, että ero olisi lapsen psyykkiselle voinnille tai kehitykselle haitallista.

Sen sijaan että pohditaan, voiko leikki- tai kouluikäinen lapsi olla erossa vanhemmastaan ja kuinka pitkään, olennaisempaa on miettiä, miten parhaiten voi ottaa lapsen tarpeet huomioon ja tukea häntä vallalla olevissa olosuhteissa.

Vaikeatkaan tunteet eivät ole vaarallisia, kun lapsi saa niiden kohtaamiseen ja käsittelemiseen turvallisen aikuisen tukea.

Käy katsomassa eron käsittelyyn ihana heippaleikki Instagramista.

Lapsen eroahdistus ja ikävän tunne -webinaari:



Uudet Fanni-kirjat ilmestyvät!

Fanni ja iso ikävä
Erossa olemisen käsitteleminen

Tärkeistä ihmisistä erossa oleminen herättää lapsissa tyypillisesti monenlaisia tunteita ikävästä suruun ja eroahdistukseen. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät tarjoavat työkaluja näiden tunteiden käsittelemiseen. Lisäksi kirjassa pohditaan erilaisiin perhesuhteisiin liittyviä kokemuksia.


Miu kaipaa kotiin
Miu kaipaa kotiin on sydämet valloittava tunnetaitokirja alle 3-vuotiaille ja osa suosittua Fanni-tunnetaitosarjaa. Kirjassa harjoitellaan rakkaista ihmisistä erossa olemiseen liittyvien tunteiden käsittelemistä.

Artikkelin avainsanat:

eroahdistus, ikävä

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.