Muistan nuorena, kun minulla oli vaikeaa ja eräs aikuinen sanoi minulle: “En voi auttaa sinua, jos et kerro minulle.” Sen kuuleminen tuntui ikävältä. Tiesin, että minua haluttiin auttaa, mutta en yksinkertaisesti osannut tai uskaltanut sanoittaa sitä, mitä kävin läpi.
Monet lapset ja nuoret kokevat saman. He saattavat kantaa huoliaan hiljaa, koska eivät tiedä, miten aloittaa keskustelu — tai koska pelkäävät, että heidän tunteensa ovat vääriä tai liikaa. Tällaisissa tilanteissa aikuisen rooli on korvaamaton. Meidän tehtävämme ei ole vain odottaa, että lapsi tai nuori puhuu, vaan luoda tilaa ja turvallisuutta, jossa vaikeistakin asioista on mahdollista keskustella.
Kun puhuminen ei ole helppoa
Vaikeista tunteista ja huolista kertominen ei ole yksinkertaista, varsinkaan jos siihen ei ole saanut mallia tai jos aiemmat kokemukset ovat olleet kielteisiä. Joskus sanat tuntuvat hukassa olevan aikuisellakin — miten ottaa puheeksi jokin selvästi mieltä painava asia, jos lapsi tai nuori itse vaikenee?
Tällaisissa tilanteissa pienetkin tukivälineet voivat olla iso apu. Esimerkiksi Hetki huolille -keskustelukortit voivat toimia sillanrakentajina. Ne auttavat sekä lasta että aikuista sanoittamaan asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä sanomatta. Kun puheeksi ottaminen ei tunnu kuulustelulta, vaan turvalliselta ja luontevalta hetkeltä, myös vaikeista asioista voi olla helpompi puhua.
Miten helpottaa vaikeiden aiheiden käsittelyä?
Joskus keskustelun aloittaminen voi tuntua mahdottomalta. Tässä muutama vinkki, jotka voivat helpottaa vaikeiden aiheiden puheeksi ottamista:
1. Käytä välillistä lähestymistapaa
Kaikki lapset ja nuoret eivät koe luontevaksi suoraa kysymystä “Onko sinulla jotain, mistä haluaisit puhua?” Sen sijaan voit käyttää pehmeämpää tapaa, kuten kertoa tarinan toisesta henkilöstä:
“Mietin tässä yhtä juttua, josta kuulin… Moni lapsi kokee, että heitä ei aina kuunnella kunnolla. Oletko sinä joskus tuntenut niin?”
Tämä voi auttaa lasta tai nuorta tunnistamaan omia tunteitaan ja ajatuksiaan ilman, että hän kokee suoraa painetta kertoa omista kokemuksistaan heti.
2. Luo turvallinen ja kiireetön tilanne
Lapset ja nuoret kertovat asioistaan usein silloin, kun he tuntevat olonsa turvalliseksi. Pakotettu keskustelu ei yleensä toimi, mutta yhteiset arkiset hetket voivat avata ovia luonteville keskusteluille. Automatkat, iltasadut, kävelyt tai pelien pelaaminen ovat tilanteita, joissa voi syntyä luontevasti tilaa puheelle.
Se, mistä voimme puhua, voidaan myös muuttaa.