Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Hyvä valmistautuminen auttaa aikuista toimimaan myönteisesti, kun lapsi on voimakkaan tunteen vallassa

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen & Heidi Livingston - 30.3.2022

Aikuinen on tärkeä lapsen tuki tunteiden kanssasäätelijänä. Aikuinen auttaa lasta selviämään tunnekuohusta.

Hyvä valmistautuminen auttaa aikuista toimimaan myönteisesti, kun lapsi on voimakkaan tunteen vallassa. Mieti näiden kysymysten ja vinkkien avulla, miten voit tukea lasta tunteiden kanssa.

1. Ovatko lapsen tunnesäätelyn perusteet kunnossa? Saako lapsi riittävästi lepoa, liikuntaa ja terveellistä ravintoa? Vaikuttaako lapsi rentoutuneelta ja tyytyväiseltä vai kuormittuneelta? Millaisia muutoksia olisi hyvä tehdä lapsen arkeen, jotta lapsen olisi mahdollista saada tunnetaidot käyttöönsä?

2. Kiinnitä viikon ajan erityistä huomiota lapsen toimivaan tunnesäätelyyn kehujen avulla. Valitse lapsen kannalta olennaisia asioita huomiosi kohteeksi. Jos lapsella on paljon kiukkua, sanoita kiukun lisäksi myös muita tunteita ja etenkin rauhoittumista: ”Osasitpa rauhoittua hienosti, vaikka sinua suututti tosi paljon. Mikähän sinua auttoi?” Jos taas lapsi jännittää usein, sanoita tilanteita, joissa hän on rauhallinen, rento ja rohkea.

3. Millaisissa tilanteissa lapsen tunteen voimakkuus yltyy punaiselle alueelle? Miten näitä tilanteita voisi ennakoida tai ehkäistä?

4. Tee itsellesi suunnitelma, miten toimit, kun lapsi on voimakkaan tunteen vallassa punaisella alueella (Esimerkiksi: Pysyn hiljaa ja odotan, että lapsi rauhoittuu. Olen lapsen lähellä ja pidän itseni rauhallisena hengittämällä syvään ja suuntaamalla huomioni tavaroiden järjestelemiseen, tiskikoneen tyhjäämiseen tai muuhun yksinkertaiseen kotityöhön.)

5. Katsele lapsen kanssa tunnelämpömittarin kuvaa ja puhu tunteista sen värien avulla. Sanoita ääneen lapsen kokemia tunteita ja kannusta lasta arvioimaan oman tunteen voimakkuus mittarin värejä hyödyntäen. Voit puhua myös omista ja muiden kokemista tunteista.

Tunnelämpömittarin löydät Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari -kirjasta ja Fannin tunnetaitokorteista.

Ota tunnelämpömittari avuksi arkeen


Tunnelämpömittari on konkreettinen tapa puhua tunnesäätelystä lapsen kanssa. Mittarin avulla lapsi hahmottaa, että jokainen tunne liikkuu skaalalla lievästä voimakkaaseen. On tärkeää osata tunnistaa omien tunteiden voimakkuus, jotta tunteita oppii säätelemään.

Punainen
Punaisella alueella lapsi ei pysty hallitsemaan tai suunnittelemaan omaa käytöstään, ajattelemaan järkevästi, ratkaisemaan ongelmia tai ottamaan vastaan aikuisen puhetta. Taistele tai pakene -toimintamalli aktivoituu: lapsi toimii aggressiivisesti, lamaantuu tai vetäytyy tilanteesta. Lapsi saattaa toimia tavalla, joka jälkeenpäin kaduttaa. Lapsi tarvitsee aikuisen apua pystyäkseen pysäyttämään tilanteen ja rauhoittuakseen.

Keltainen
Tunne alkaa olla niin voimakas, että omaa toimintaa on vaikea hallita. Ajattelu on mustavalkoista ja kielteistä. Lapsi tarvitsee aikuisen apua pystyäkseen rauhoittumaan.
Tunne on selkeä, mutta järkevä ja joustava ajatteleminen onnistuu ja toiminta on omassa hallinnassa.
Tunne on lievä ja saattaa mennä itsestään ohi tai lientyä aikuisen kevyellä tuella.

Vihreä
Olo on rento, rauhallinen ja turvallinen.

Lähde: Julia Pöyhönen — Heidi Livingston
Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari
Tunnesäätelyn harjoitteleminen

TILAA FANNI-KIRJOJA

TULE KOULUTUKSEEN!



Artikkelin avainsanat:

tunnetaidot, kiukku, tunnekuohu, tunnesäätely, tunnelämpömittari

Arkisto:

2025

2024

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.