Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

5 + 1 väitettä adhd:sta - totta vai tarua?

Kirjoittanut: Hanna Suikkanen - 26.4.2023

Jos kysyt 20 ihmiseltä, tietävätkö he, mikä on adhd, saat varmasti lähes yhtä monta ”kyllä”-vastausta. Jos pyydät heitä kaikkia kertomaan siitä omin sanoin, huomaat, että tieto ja ymmärrys onkin vaihtelevaa. Moni luulee tietävänsä adhd:stä paljon, mutta tieto voi olla hyvinkin yksipuolista tai jopa väärää. Adhd:hen liittyy myös paljon ymmärtämättömyyttä ja kielteistä asennetta.

Tässä 5 väitettä adhd:sta — totta vai tarua?

1. Adhd:hen liittyy aina ylivilkkaus = väärin

Adhd voi näyttäytyä eri ihmisillä hyvin eri tavoin, eikä siihen aina liity ylivilkkaus. Adhd voi painottua myös tarkkaamattomuuteen, jolloin ulospäin näkyvä impulsiivisuus ja ylivilkkaus puuttuvat.

Adhd:n tunnetuin ja yleisin muoto on yhdistetty muoto, jossa haasteita on sekä tarkkaavuudessa että impulsiivisuudessa. Lisätietoa adhd:stä ja sen hoidosta löydät adhd:n Käypä hoito -suosituksesta.

2. Adhd johtuu kasvatuksesta = väärin

Perheolosuhteilla ja kasvatuksella ei voida itsessään aiheuttaa adhd:tä. Sen sijaan niillä on iso merkitys adhd-oireiden ilmenemisessä ja niiden kanssa pärjäämisessä.

3. Adhd on vahvasti perinnöllinen = totta

Adhd-oireiden kehittyminen johtuu monesta eri seikasta, kuten perimästä ja ympäristötekijöistä. Adhd:ssä aivojen keskittymis- ja vireystilaa säätelevät järjestelmät toimivat heikentyneesti. Myös sikiöajan altistuminen alkoholille, nikotiinille tai äidin stressihormoneille voi lisätä adhd:n riskiä.

4. Adhd todetaan useammin pojilla kuin tytöillä = totta

Adhd on yksi yleisimmistä lapsilla todetuista oirekuvista, ja sen esiintyvyys on 4—7 prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa, että jokaisessa noin 20 oppilaan luokassa on ainakin yksi lapsi, jolla on todettavissa adhd, ja useita muita, joilla on adhd-oireita. Jos mietit omaa luokkaasi, voit olla varma, että et ole ainoa adhd-oireinen siellä.

Adhd todetaan useimmin pojilla kuin tytöillä, mutta tyttöjen adhd-oireilu voi myös helpommin jäädä huomiotta, mikäli siitä puuttuu näkyvä ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Tyttöjen adhd-oireilussa korostuu usein tarkkaamattomuuspainotteinen muoto, eivätkä oireet välttämättä näy ulospäin esimerkiksi oppitunnilla.

5. Adhd:n hallinnassa auttavat säännöllinen arki ja rutiinit = totta

Monet adhd-oireiset ihmiset tylsistyvät helposti ja janoavat vauhtia ja tapahtumia. Onkin aika ristiriitaista ehdottaa avuksi säännöllistä arkea ja rutiineja, joita vanhemmat ja koulu ovat luultavasti myös jauhaneet kyllästymiseen asti. He ovat kuitenkin oikeassa. Tylsääkin tylsempi neuvo arjen hallintaan on riittävä uni, ruoka ja liikunta sekä niiden ympärille rakennetut säännölliset rutiinit. Ne auttavat huomattavasti.

Kuulostaako helpolta? Itse asiassa moni aikuinen opettelee näitä edelleen, koska adhd-oireiselle ne ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaisia.

Bonus: Adhd-oireisia opiskelijoita ei ole lukiossa tai korkeakouluissa = väärin

Toivottavasti et ikinä joudu kuulemaan tätä väitettä kenenkään opettajan, opinto-ohjaajan tai muun ammattilaisen suusta. Jos joudut, tiedät, että tämä väite ei pidä millään tavalla paikkaansa eikä sen perusteella tarvitse tehdä valintoja.

Adhd on yksilöllisesti näyttäytyvä haaste opinnoissa mutta ei lopullinen este. Jos adhd on hoidossa tai saat siihen tarvittavaa tukea ja unelmoit yliopisto-opinnoista, anna mennä! Maailmassa tarvitaan lääkäreitä, psykologeja, opettajia ja sosiaalityöntekijöitä, joilla on itsellään adhd-diagnoosi, jotta ymmärrys, hoito ja tukitoimet kehittyvät.

Lähde:
Hanna Suikkanen
Nuoren adhd-opas

Tästä kirjasta voit saada lisää itseymmärrystä, tietoa sekä käytännön vinkkejä ja näkökulmia adhd:n kanssa elämiseen. Kirjan harjoitusten ja tehtävien kautta voit harjoitella uusia taitoja muun muassa ajanhallintaan ja keskittymiseen ja etsiä itsellesi tärkeitä asioita ja motivaatiota kulkea niitä kohti. Kirja etenee adhd:n perustiedosta kohti taitoharjoittelua. Kirjan luvuissa hyödynnetään värikoodausta, mikä auttaa hahmottamaan kirjan lukemista ja siinä etenemistä. Lisäksi löydät tilaa omille muistiinpanoillesi ja ajatuksillesi.

Artikkelin avainsanat:

adhd, tarkkaavaisuus

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.