Milloin viimeksi lähditte yhdessä metsään — ihan vain olemaan, kulkemaan, hengittämään?
Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta juuri siinä piilee metsässä olemisen taika. Metsä tarjoaa lapsille jotakin, mitä yksikään laite, sisäleikkipaikka tai aikataulutettu harrastus ei voi korvata: luonnollisen rauhoittumisen, leikin vapauden ja yhteyden.
Jo alle kymmenessä minuutissa metsä vaikuttaa tutkitusti kehoon: hengitys rauhoittuu, syke hidastuu, verenpaine laskee ja stressihormonien määrä vähenee. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen mieliala kohoaa, ja tunnin kuluttua keskittymiskyky paranee.
Lapsille metsä on loputtoman leikin, seikkailun ja tutkimisen lähde. Siellä kehittyy fyysinen kunto, motoriset taidot, tasapaino ja itsevarmuus. Metsässä lapsi saa käyttää koko kehoaan — kiipeillä, kontata, juosta ja ryömiä.
Säännöllinen luonnossa oleilu suojaa lapsen mieltä ja tukee tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen kehittymistä.
Luonto positiivinen kasvatus = täydellinen yhdistelmä
Positiivinen kasvatus on lapsilähtöinen ja aikuisjohtoinen kasvatusmenetelmä, jonka tavoitteena on lapsen ja aikuisen kukoistus. Siinä vahvistetaan hyvinvoinnin kolmea aluetta eli psyykkistä, sosiaalista ja emotionaalista hyvinvointia. Juuri nämä osa-alueet vahvistuvat luonnossa kuin itsestään. Metsässä voidaan pysähtyä tunnetaitojen äärelle, vahvistaa ihmissuhdetaitoja ja rakentaa lapsen itsetuntemusta ilman, että sitä tarvitsee erikseen opettaa.
Alle kouluikäisille lapsille ulkona oppiminen on erityisen tärkeää. Tällöin oppiminen tapahtuu ennen kaikkea kehollisesti. Liikkuen, leikkien, kokeillen ja aistien lapsi omaksuu asioita nopeammin ja syvemmin. Metsä tarjoaa riskinottoa, haasteita ja oppimista.
Metsä on meille kaikille
Ehkä parasta on se, että metsä on aina auki! Maksutta, ilman varauksia tai jonotusta. Sinne voi lähteä juuri silloin, kun tuntuu että mikään muu ei auta. Tai kun haluaa vain olla läsnä.
Jos kaipaat ideoita metsän hyödyntämiseen lapsesi kanssa, voit tutustua Pienten metsävoimaa -toimintakortteihin. Ne sisältävät lempeitä tehtäviä, kuten Tunteiden tikku-ukon, Vahvuuksien eläimen ja Rauhoittumiskiven, jotka johdattavat 2—6-vuotiaat (ja miksei isommatkin!) lapsesi luonnon hyvinvointivaikutusten äärelle. Korttien mukana tulee opas, jossa kerrotaan, miten yhdistät positiivisen kasvatuksen ja luontopedagogiikan arjen pieniin hetkiin.
Metsä ei vaadi mitään erityistä. Se vaatii vain sen, että menet.
Lähde:Tiia Trogen
Pienten metsävoimaa
Positiivisen kasvatuksen toimintakortit lähiluontoon
Tunteiden tikku-ukko, Vahvuuksien eläin, Rauhoittumiskivi ja muut korttien tehtävät ohjaavat lempeällä tavalla etsimään voimaa ja hyvinvointia luonnosta. Tehtävät sopivat parhaiten 2—6-vuotiaille, mutta niitä voi hyvin tehdä isompienkin lasten kanssa. Ohjevihkossa kerrotaan, miten positiivinen kasvatus yhdistetään luontopedagogiikkaan, ja opastetaan korttien monipuoliseen käyttöön.