Emme voi vaikuttaa siihen, mitä tunteita meissä herää eli emme voi valita tunteitamme. Voimme kuitenkin valita sen, mitä teemme tunteiden kanssa. Tämän harjoitteluun sopii tunnejumppa.
Tämä jumppa loruineen auttaa lasta ottamaan tunteita vastaan ja ymmärtämään, että kaikki tunteet ovat tervetulleita ja että niillä kaikilla on jokin viesti.
Tämä auttaa lasta myös ymmärtämään, että vaikka tunnetta käsitellään, niin tunne on aina ohimenevä ja siitä on tarkoitus päästää lopulta irti.
Ohjeet:
1. Tunteen koputtaessa (koputetaan kädellä ilmaan) avaan oven (avataan näkymätön ovi) ja kutsun kylään (kutsutaan käsieleillä tulemaan).
2. Tervetuloa ilo (hymyillään). Tervetuloa suru (otetaan surullinen ilme). Tervetuloa into (hypitään). Tervetuloa pelko (otetaan pelokas ilme).
3. Halaan lujasti (halataan itseä), pysähdyn hetkeksi (otetaan neutraali seisoma-asento) ja kysyn kuulumiset (laitetaankäsi korvalle). Sitten annan tunteen mennä (avataan näkymätön ovi) ja vilkutan perään (vilkutetaan).
Kolme tunnetapaa
Voimme harjoitella tunteen ilmaisemista kolme tunnetapaa -leikillä. Yhdessä mietitään kolme eri tapaa ilmaista toiselle olevansa esimerkiksi vihainen (voi sanoa olevansa vihainen, näyttää vihaista ilmettä tai kääntää toiselle selkänsä). Näin käydään läpi eri tuntei-ta ja niiden viestintätapoja. Hauskaa on kokeilla lasten kanssa, voiko tunteen arvata esimerkiksi selästä. Silloin jokainen esittää vuorollaan jonkin tunteen olemalla selin muihin päin ja yrittää pelkän selän ja asennon avulla ilmaista muille tunnetta.
Ote kirjasta: Tiia Trogen
Leiki kanssani
Leikillisyys vanhemmuuden tukena
Leiki kanssani -kirja palauttaa aikuisen leikkimisen halun ja lisää tietoa leikin monista muodoista ja hyödyistä. Leikillisyys voi myös ratkaista kasvatuksen ongelmatilanteita — sillä päästään usein ratkaisuihin, joissa kaikki osapuolet voittavat, jolloin arkikin helpottuu.