Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Adhd-selviytymisopas ei olisi syntynyt ilman sitä kaikkea, mitä olen itse käynyt läpi vanhempana

Kirjoittanut: Hanna Suikkanen - 14.10.2024

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että tarvitsisit supervoimia selviytyäksesi arjesta? Ihan kuin muilla olisi päivässä enemmän tunteja tai mielettömän paljon parempi organisointikyky.

Toisille ihmisille vanhempaintoimikunnat, mokkapalojen leipomiset ja joukkueenjohtajina toimimiset onnistuvat muun elämän ohessa, kun taas toisille pelkkä lapsen koulunkäynti on riittävä ponnistus.

Totta on, että ihmisillä on erilaisia voimavaroja ja vahvuuksia. Totta on myös se, että toisilla ihmisillä arki on huomattavasti kuormittavampaa kuin toisilla.

Joidenkin lasten koulunkäynti menee siinä sivussa, läksyt sujuvat ja kavereita löytyy.

Toisilla taas viikko alkaa sillä, että lapsi ei ole päästä kotiovesta ulos, avaimia ei löydy ja reppu on jäänyt perjantaina kouluun.

Monessa perheessä adhd-tyyppisiä haasteita ei ole vain yhdellä lapsella vaan myös sisaruksilla ja vanhemmilla. Uusi Adhd-selviytymisopas vanhemmille jatkaa osaltaan kirjoittamieni adhd-teemaisten oppaiden sarjaa.

Olen kirjoittanut kirjat sekä vanhempana että ammattilaisena näkemieni tuen tarpeiden pohjalta. Alun perin halusin tehdä kirjan, jossa lapsi saa tietoa ja ymmärrystä ­ adhd:stä sekä keinoja harjoitella uusia taitoja. Nuorten osalta mietin erityisesti motivaatiota ja itselle tärkeiden asioiden löytämistä. Haluan kirjoillani välittää ymmärrystä siitä, että adhd ei ole este vaan ominaisuus, jonka kanssa oppii tulemaan toimeen ja jonka voi myös kääntää itselleen hyödyksi.

Adhd-selviytymisopas vanhemmille on tarkoitettu sinulle, jonka elämässä adhd näyttelee pientä tai suurta roolia. Voit olla itse adhd-piirteinen vanhempi, joka miettii keinoja arjen helpottamiseksi. Voit myös olla vanhempi, joka ei tunnista itsessään piirteitä lainkaan mutta jonka lapsille adhd on tuttuakin tutumpaa.

Toivon, että tämä kirja on sinulle selviytymisopas arjen ja adhd:n hoidon kiemuroihin — kirja, johon voit palata ja josta voit tarkistaa asioita. Kirjan ei ole tarkoitus korvata sosiaali- ja terveysalan ammattilaista, mutta sen on tarkoitus helpottaa yhteistyötä ja tuoda vanhempi tasavertaisemmin pohtimaan oman lapsensa tilannetta ja tarvittavia tukimuotoja. Sinä olet vanhempana laivan kapteeni. Kun joudut myrskyn silmään, saat toivottavasti apua eri ammattilaisilta ja saat pidettyä heidän avullaan laivasi kurssin oikeassa suunnassa. Toivon, että et luovuta paikkaasi, sillä kuka muu pitäisi lapsesi puolia paremmin?

Muista, että lapsesi tekee parhaansa juuri nyt niillä voimilla ja taidoilla, joita hänellä on. Niin tekevät myös lääkäri, sosiaalityöntekijä, rehtori, opettaja ja sinä vanhempana. Ainoastaan yhdistämällä vanhempien sekä eri ammattilaisten voimat ja osaamisen voimme löytää parhaat ratkaisut. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata itse, vaan sitä varten ovat ystävät, vertaistuki, ammattilaiset ja tämä kirja.

Adhd-selviytymisopas ei olisi syntynyt ilman sitä kaikkea, mitä olen itse käynyt läpi vanhempana. Se on syntynyt erilaisten vaiheiden ja oivallusten kautta ja vaatinut vuosikausien sukeltamisen adhd-elämän eri puoliin sekä vahvaa taisteluhalua.

Voimia ja onnistumisen hetkiä! Life is hard. Be harder.

Ote kirjasta:
Hanna Suikkanen
Adhd-selviytymisopas vanhemmille

Tilaa ennakkoon — ilmestyy 31.10.!

Adhd-piirteisen lapsen vanhemmalle suunnattu teos lisää tietoa ja ymmärrystä adhd:stä. Oppaassa tarkastellaan muun muassa sujuvaa arkea haasteineen ja vahvuuksineen, hoito- ja tutkimuspolkuja sekä yhteistyötä päivähoidon ja koulun kanssa. Kirjan on tarkoitus helpottaa myös yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa ja tuoda vanhempi tasavertaisempana pohtimaan oman lapsensa tilannetta sekä tarvittavia tukimuotoja ja kuntoutusta.

Artikkelin avainsanat:

adhd, nepsy, vanhemmuus

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.